Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «e»

101 de 200 de 868 termes 

efecte dòmino m. [+]

I no només per la possible pèrdua d’un soci important, sinó per l'*efecte dòmino* que podria ocasionar entre la resta d’integrants.

La Vanguardia - 3/3/2016

efecte entusiasme m.

La campanya coincidirà de ple amb l'Eurocopa de França i permetrà que entri en joc l'*efecte entusiasme*.

El Periódico (català) - 13/6/2016

efecte hivernacle m.

El continu increment en la concentració atmosfèrica de gasos d’*efecte hivernacle*, particularment del diòxid de carboni (CO2).

La Vanguardia - 1/3/2016

efecte mirall m. [+]

No és que tinguin necessitats culturals específiques, però es beneficien de l'*efecte mirall* d'un dels enormes vidres del pati.

Avui - 5/11/2016

efecte niu m. [+]

L’*efecte niu* no s’acaba mai. La meva companya ha canviat la nostra habitació dos cops de lloc. Ha posat els llits en diferents posicions.

Diari ARA - 22/11/2013

efecte olla m. [+]

Té una grada –permetrà allotjar-hi fins a 12.000 espectadors– asimètrica, amb un aleró elevat en un dels fons, i pretén reforçar l’*efecte olla* acostant els aficionats a la pista.

La Vanguardia - 1/3/2016

efecte palanca m.

A causa de l'*efecte palanca* (pes desplaçat cap a un extrem), no cal fer servir grans pesos per aconseguir el màxim rendiment.

La Vanguardia - 10/6/2016

efecte papallona m. [+]

Una de les propostes que s'estudiarà seran les marxes lentes, improvisades o internament organitzades pels camioners, per tota l'autovia A-7 i l'N-340, des de Cadis fins a la Jonquera, amb petites mobilitzacions que tinguin un important *efecte papallona*

La Vanguardia - 29/10/2015

efecte placebo m. [+]

Si fa la sensació que cura és perquè moltes malalties desapareixen per si soles o per l’*efecte placebo*: qualsevol substància pot produir un efecte favorable en un malalt si la pren convençut que serà així.

El País - 3/3/2016

efecte Rajoy m.

És l'anomenat *efecte Rajoy*: ja se n'oblidaran!

Diari ARA - 1/3/2015

efecte taronja m.

A més, tampoc s'ha d'obviar l'*efecte taronja* experimentat arreu del país, perquè el grup Espot-Naudi acudia aquests comicis sota l'emblema Demòcrates per Andorra (DA) i apadrinat per Toni Martí.

Diari d'Andorra - 5/12/2011

efecte-mirall m.

Hi ha qui diu que Boyhood provoca un *efecte-mirall*, que és el vidre catalitzador del nostre tempus fugit.

Time Out Barcelona - 25/12/2014

efkanià -ana adj.

Tots ells són entrevistats dins un autobús que fa un tour per una Mallorca *efkaniana*.

TR3S C - 1/1/2012

efusivitat f. [+]

Francisco Nicolás va considerar que el seu pas per la casa de Guadalix havia sigut positiu, ja que li ha permès comprovar que ha de controlar molt més la seva *efusivitat*.

El Periódico (català) - 23/1/2016

egoblog m.

Des dels anomenats *egoblogs*, en què els autors posen amb la roba que adquireixen, fins als més convencionals, revistes urbanes que publiquen notícies relacionades amb el sector però amb un punt de vista personal.

Diari ARA - 23/9/2012

egomaníac -a adj.

Concebut com a revers fosc i *egomaníac* de Superman, el personatge de Supreme va ser creat per Rob Liefeld.

Avui - 3/3/2011

egosurfing m. [+]

L’*egosurfing*, esport de risc.

Avui - 9/1/2010

e-health m.

Un centenar de primers executius d’empreses europees d’alt creixement en sectors com el software, les telecomunicacions, els serveis financers, big data o *e-health* van participar ahir i avui a EsadeCreapolis de Sant Cugat del Vallès en la sisena edició

La Vanguardia - 10/6/2016

eina f. [+]

Per a ella, no hi haurà fi en la manera d'utilitzar aquestes *eines*.

Diari ARA - 20/3/2016

eix cartesià m.

Per entendre-ho millor caldria imaginar sobre un *eix cartesià* dues trajectòries: una per als beneficis publicitaris de Facebook i una altra per als de Google.

Diari ARA - 1/3/2015

eix del mal m.

Bush inclou Corea del Nord a l'*eix del mal*.

La Vanguardia - 1/3/2012

eix vertebral m. [+]

Unes primeres imatges que ens recorden el cinema d'Straub i Huillet i ens trasnporten al terreny ambigu, de dualitat identitària que encarnen aquestes dues dones entre l'intelectual·lisme i la descreença i que suposa l'*eix vertebral* d'aquest darrer film

Butxaca - 1/9/2013

eixamplí m.

Un alt percentatge d'*eixamplins* no cal que surtin de la gran quadrícula per anar a comprar, per visitar familiars, per anar al metge, per fer moltes activitats quotidianes com anar a dinar fora de casa, anar al cine o al teatre.

El Periódico (català) - 13/5/2011

eixordidor -a adj.

Gasos lacrimògens i una pluja de bombes *eixordidores* van fer enrere els manifestants i van causar múltiples ferits i diversos detinguts.

El Periódico (català) - 13/6/2014

el·líptica f.

La tonificació muscular té el propòsit de buscar el treball de força-resistència amb màquines musculars de fitness (les de tren inferior, complementant-les amb l'*el·líptica* i l'stepper).

Claror - 1/6/2012

elaborador m. [+]

L'ha perduda el mateix any que pensava jubilar-se, de manera que l'*elaborador* tira la tovallola i decideix tancar una empresa que va començar el 1849.

Diari ARA - 23/3/2014

elaborador -a adj.

Pau Arboix Lleopart (71 anys), propietari de la fàbrica *elaboradora* de llonganisses de Vic Casa Sendra, ha perdut la partida en què s'enfrontava a la Generalitat pel fet de no voler acceptar la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Llonganissa de Vic.

Diari ARA - 23/3/2014

elaborador elaboradora m. i f. [+]

Per la seva banda, Industrias Cárnicas Carpisa, amb seu a Madrid, és un distribuïdor carni i *elaborador* de productes com hamburgueses o kebabs, que exporta a tot el món.

La Vanguardia - 3/3/2016

e-learning m.

Altres àrees de coneixement: MBAs i programes directius; economia i empresa; *e-learning* (Educació i Tic); comunicació i informació.

Descobrir Catalunya - 1/2/2012

eleccions locals f. pl.

És veritat que, a la primera ronda de les *eleccions locals* celebrades diumenge, els lepenistes s'han convertit en decisius en només 600 municipis dels 37.000 que hi ha al país, però per primer cop l'FN, que fins ara només havia aconseguit exercir de força desestabilitzadora a les presidencials franceses, apareix com un partit amb capacitat d'arrelar també al territori.

Diari ARA - 25/3/2014

eleccions municipals f. pl.

El resultat de la primera volta francesa transcendeix les *eleccions municipals*.

Diari ARA - 25/3/2014

eleccions presidencials f. pl.

Entre les seves atribucions hi ha vetar les lleis aprovades al Parlament, així com possibles candidats a les *eleccions presidencials*.

Diari ARA - 30/5/2011

electorer -a adj.

Les bastides *electoreres* dels partits centralistes (els tinglados, en deien en terme castís).

El Punt - 7/12/2011

elèctric -a adj. [+]

El Barça no va tenir un to alt i no va estar *elèctric*.

Diari ARA - 1/3/2015

elèctrica f. [+]

Al mateix temps, el consell d'administració de l'*elèctrica* ha executat la reducció del 2,46% del capital social, amb l'objectiu de mantenir el nombre d'accions del grup en els 6.240 milions d'euros.

El Periódico (català) - 28/4/2016

electro f. [+]

També Moralla ha aconseguit portar diversitat d'estils de la mà de diferents col·lectius, música com dancehall/ragga amb grups com Saltamontes ahumados HIFi; trance amb Redust i Zerogravity; techno, minimal, Drum and Bass i *electro* amb Project Party, en

La Marina - 1/3/2016

electro disgusting adj.

Aquestes són algunes de les peces amb què Las Bistecs han construït el seu univers *electro disgusting*, un món carregat d’ironia i mordacitat que defensen a ritme de música de ball, amb vídeos virals barats però plens d’idees brillants i concerts amb un

Diari ARA - 7/10/2016

electro jazz m.

El pare de l'*electro jazz* transita amb naturalitat del jazz al rock, del hip hop al drum'n'bass.

Butxaca - 1/2/2012

electro rock m.

És una festa directament relacionada amb l'escena skate, surf i snowboard en què sona rock, pop, indie, garatge i *electro rock*.

Time Out Barcelona - 2/3/2012

electro-acústic -a adj.

Projeccions de clàssics antics i moderns del cinema mundial amb música *electro-acústica* totalment en viu.

Antic Teatre - 1/1/2012

electrobalada f.

A la primera part, a més de "Aphrodite", la cantant australiana ha presentat davant dels seus fans altres temes del seu últim treball, com el orientalitzant "Illusion", els discotequers "Cupid Boy" i "Get Outta My Way" i la *electrobalada* "Everything is

Diari ARA - 13/3/2011

electrodisgust m.

*Electrodisgust*. [...] Aquestes són algunes de les peces amb què Las Bistecs han construït el seu univers 'electro disgusting', un món carregat d’ironia i mordacitat que defensen a ritme de música de ball, amb vídeos virals barats però plens d’idees bril

Diari ARA - 7/10/2016

electroestàtic -a adj.

Segons l'associació Ensalut, que l'any 2007 ja va detectar casos de lipoatròfia a la Universitat de Barcelona, en aquests espais hi podria haver corrents *electroestàtics* agressius i altres desencadenants de la malaltia.

El triangle - 19/4/2013

electroestètica f.

La voràgine diària, l'excés de tòxics en la cosmètica convencional, i la fredor de tècniques invasives, com les màquines d'*electroestètica*, ens porten a buscar una alternativa sana.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

electrofisiològic -a adj.

Vaig fer la tesi sobre les propietats *electrofisològiques* dels receptos de dolor de la còrnia.

El·lipse - 1/11/2011

electrohipersensibilitat f.

La propera trobada serà el 29 de gener per abordar exclusivament el cas de les persones afectades per l’amiant, i la següent –encara sense data—se centrarà en les malaltes de síndromes de sensibilitat central (SSC), que inclou la fibromiàlgia, l’encefalom

Catalunya - 1/1/2016

electrojazz m.

El festival té entre els seus principals reclams aliances com la de Sly & Robbie, secció rítmica per antonomàsia del reggae, i el pioner de l'*electrojazz*, Nils Peter Molvaer.

Avui - 1/6/2016

electrolinera f. [+]

Actualment hi ha molt poques *electrolineres* -l’espai on es pot recarregar el vehicle en poc temps, com si es tractés d’una gasolinera- i, a més, són cares: cada càrrega costa entre 10 i 15 euros, mentre que a casa costa d’1 a 2 euros.

Diari ARA - 22/1/2016

electrolipòlisi f.

A més, aquest centre ofereix tractament de rejoveniment facial i *electrolipòlisi* per a la cel·lulitis.

Tot Sant Cugat - 27/2/2012

electrònic m.

Les ocasions de gol no arribaven, i amb la igualtat a l'*electrònic* es va arribar al final del partit.

Línia Les Corts - 14/5/2014

electrònic -a adj.

El tercer treball de Marcel Cranc, l'alter ego del mallorquí Miquel Vicensastre, és el seu disc més orgànic, sense els sons *electrònics* dels anteriors.

TR3S C - 1/9/2011

electrònica f. [+]

Heroïna de l’*electrònica*, la productora i DJ francesa s’instal•la a la cabina de la sala de Poble-sec.

La Vanguardia - 22/4/2016

electronicoradiofònic -a adj.

Uns anys després de la seva epifania *electronicoradiofònica*, Kraviz deixava Irkutsk per recórrer 5.000 quilòmetres i plantar-se a Moscou, on va estudiar odontologia.

El Periódico (català) - 13/6/2012

electronuclear adj.

A França la política industrial, de la mà de l'energètica, ha fet que durant mig segle l'hegemonia de l'energia *electronuclear* signifiqui un clar avantatge competitiu per a la producció industrial francesa.

El Periódico (català) - 2/2/2011

electropop m. [+]

Fangoria presenta en concert l'últim àlbum, Canciones para robots románticos, en una nit intensa d'*electropop* en què els precediran els també indispensables Hidrogenesse.

La Vanguardia - 18/4/2016

electro-pop m.

Quatre nits per ballar amb els sons tropicals d'El Guincho, pop electrònic de Delorean i el *electro-pop* fresc de Supersubmarina.

GO! - 1/6/2011

elegant -a adj.

-Però si ho vaig veure al moment, nen, que la Melero no me la perdo per res del món, tan *eleganta* que anava, amb aquell vestit, que no la vas veure?

Diari ARA - 3/1/2016

elegit elegida m. i f.

Stephen Curry va estar magnífic amb 37 punts, 17 en l’últim quart, xifres a l’abast només dels *elegits*, encara que això li va passar factura.

El Periódico (català) - 16/6/2015

elenc m.

Agafats en conjunt, conformen un *elenc* d'un notable nivell.

El Periódico (català) - 17/3/2014

elephant killer m.

Si el teu marit és tot un *elephant killer*, suposo que no et mola gens que el retratin com a passiu.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

elevator pitch m. [+]

Un altre dels itineraris detalla les tècniques més actuals per trobar feina, com l'*elevator pitch* del currículum, les xarxes socials, Linkedin, o l'ús de l'smartphone.

El Periódico (català) - 18/7/2015

elfa f.

I si no que l'hi preguntin a Miley Cyrus, que, com altres celebritats, ha sucumbit a l'esperit d'aquestes festes i s'ha disfressat d'*elfa* per felicitar els seus milions de fans.

El Periódico (català) - 23/12/2014

elitització f. [+]

Durant els últims anys hem viscut una *elitització* de la universitat pública.

Universitat Pompeu Fabra - 1/1/2016

email m. [+]

Els terroristes van remetre un *email* el 12 d'agost en què anunciaven la imminent mort del segrestat.

El Periódico (català) - 23/8/2014

e-mail m. [+]

Em va semblar escoltar el seu riure a través de l'*e-mail*: L'escamot de les botes Timberland!

La Vanguardia - 17/12/2016

e-mail màrqueting m.

Aprèn a estructurar un newsletter per donar valor afegit als teus clients i planifica les teves campanyes d'*e-mail màrqueting*.

Barcelona Activa Cibernàrium - 1/4/2016

embastar v. tr

*Embastada* la decisió sobre les plebiscitàries ara els quadres i els simpatitzants del moviment podran integrar-se.

Diari ARA - 28/4/2015

embaucar v. tr

Que no ens *embauquin*!

Avui - 21/1/2010

embetumar v. tr

*Embetumam* les barres de torró i les deixam reposar un dia més.

Catalunya - 1/1/2015

emboscar v. tr

El servei d’estudis del Banc d’Espanya és com un intel·lectual col·lectiu que en l’informe anual acabat de publicar *embosca* les seves afirmacions en un galimaties entre ridícul i absurd.

El Periódico (català) - 16/6/2015

embotar v. tr [+]

Plena d'homes amb el cervell tan carregat com la bragueta i al·lotes amb el cap tan *embotat* com els seus escots.

L'Hiperbòlic - 1/2/2010

embotellat m.

Si volem conèixer el particular caràcter geològic de la zona, les diferents tècniques de viticultura, la vinificació, la criança i l'*embotellat* del seus vins, entre d'altres, ho podrem fer gràcies a les visites guiades.

Pànxing Maresme - 8/9/2011

emergència social f. [+]

En la reunió es va assolir el compromís d'abordar i treballar conjuntament projectes i programes que donin resposta a l'*emergència social* i que fomentin l'ocupació entre els joves i les persones amb perfils més vulnerables.

Badalona 2000 - 1/4/2016

emergent adj. [+]

Els experts de l'OCDE i de l'EUIPO adverteixen que qualsevol economia *emergent* de renda mitjana pot exercir un paper important en les falsificacions, perquè només es necessita una infraestructura mínima, una capacitat productiva i una legislació mancada

La Vanguardia - 18/4/2016

emigrador -a adj.

Josep Maria (04) pel que fa a gent amb formació superior Catalunya ja és un país *emigrador*.

Avui - 25/2/2010

emmarcable adj.

La derrota d'ahir del Madrid, lluny de ser una derrota esportiva qualsevol, és *emmarcable* dintre d'un context més ampli.

Avui - 13/3/2010

emmordassament m.

El PP i totes les Patronals, són responsables de les polítiques i lleis d’*emmordassament* de tots els drets laborals de les persones treballadores, a través i fonamentalment amb la Reforma Laboral de febrer de 2012, que han destruït més d'1 milió de lloc

Catalunya - 1/1/2015

emo adj. [+]

Els de l'Xtrarradio van forts: dos concerts i quatre DJ. Wann, banda catalana-canadenca de vena *emo* tipus Joan of Arc o Slint; Avecrem, de Galícia i l'Hospitalet, que practiquen una mena de lo-fi de barriada.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

emocionalitat f. [+]

O amb l'anàlisi de Fernando Vallespín (El País) sobre l'impacte mediàtic d'aquesta curiosa barreja de valors medievals -honor i sacrifici- i postmoderns -autenticitat i *emocionalitat*- que va exhibir Camps i que serveixen al PP per presentar-lo com un he

El Periódico (català) - 23/7/2011

emocionauta m. i f.

Es presenta com un conte musical per a *emocionautes*, i és que aquest singular espectacle creat pels sabadellencs Anna Fité i Saki Guillem apunta a tots els públics.

Diari de Vilanova - 7/12/2012

emoji m. [+]

Els promotors de la iniciativa apunten que Unicode "només aprova uns 50 *emojis* a l'any" i la paella "competeix contra milers de propostes".

El Periódico (català) - 11/3/2015

empalagós -osa adj. [+]

Qualsevol circumstància del partit era aprofitada per Esteva per fer-se el caçador *empalagós*.

Diari ARA - 20/9/2015

empapar v. tr

Ens varem haver d'*empapar* bastant la normativa i, per tant, no estic xerrant per xerrar.

S'ull de sol - 1/11/2012

empaperar v. tr

La Coordinadora contra el 22@ va *empaperar* el barri amb cartells on es podia llegir: "L'Ajuntament i la junta de l'AVPN han demostrat que han estat encapaces de sintetitzar les veus d'un barri que vol preservar la seva identitat".

El Poblenou - 1/5/2011

empar m.

És a dir, que el rebuig a la consulta que escenificarà el dimarts vinent al Congrés no aturarà el procés sobiranista perquè la Generalitat considera que tant l'Estatut com la sentència del TC li donen *empar* jurídic, al marge del que passi el 8 d'abril.

Avui - 3/4/2014

emparellament m. [+]

La Federació Catalana d'Handbol va anunciar ahir els *emparellaments* de la supercopa de Catalunya, que enfrontarà el FC Barcelona i la Roca en una semifinal i el BM Granollers i el Bordils en l'altra.

Avui - 23/7/2014

emparrar-se v. pron.

Al Madrid d'avui només li queda la Champions per evitar que la revolta *s'emparri* fins a la llotja de Florentino.

El Periódico (català) - 1/3/2016

empassar-se el gripau loc.

El cop de porta que va clavar abandonant la Conselleria de Governació li va costar *empassar-se el gripau* de passar de ser una coalició a constituir-se en federació, cosa que ara dificultarà el divorci.

El Periódico (català) - 16/6/2015

empassar-se un gripau loc. [+]

Sánchez va fer com que no sentia aquell ultratge –d’això se’n diu *empassar-se un gripau*–, i encara bo, perquè Iglesias té un geni efervescent, però també la pell molt fina, i allò podria haver acabat en exhumacions històriques molt desagradables.

La Vanguardia - 3/3/2016

empatitzar v. intr. [+]

El personatge viu un viatge emocional amb el qual el públic *empatitza*.

Diari ARA - 23/1/2016

empeltre adj.

En concret, s'ha parlat de la selecció clonal de la varietat *empeltre*, de la qual ja es disposa de dos clons que es plantaran properament a una parcel·la demostrativa del municipi de Batea.

Mes Ebre - 25/2/2013

empeny m.

L'*empeny* per fer-se amb el control d'Iberdrola va desestabilitzar severament el valor de les accions de la companyia presidida per Florentino durant l'any passat, en què ACS va presentar unes pèrdues de 1.926 milions d'euros.

El triangle - 31/5/2013

empipamenta f.

Ja veuràs que la meva *empipamenta* baixa en picat a l'abril.

Avui - 21/3/2010

emplatament m.

Però l'*emplatament* també és una fase interessant i permet solucions creatives a resultats no desitjats.

Diari ARA - 9/2/2015

emplatar v. tr [+]

Els nens tenien vint minuts per *emplatar*, sense ajuda dels pares, el que havien cuinat a casa.

Diari ARA - 12/8/2016

emplatat m.

Els exemples han abundat a les sales d'*emplatat*: a uns avorrits ous durs els creixien ulls, orelles i fins i tot una cua.

El Periódico (català) - 23/8/2013

empleabilitat f.

En la taula d’*empleabilitat*: fent respectar la internalització de càrregues de treball; en la de Normativa: garantint l’avanç en drets per a tots els treballadors; en la d’Ordenació Professional: garantint que sigui coherent, sense pèrdua de drets, unid

Catalunya - 1/1/2016

empleador m.

Tens raó, Obama, abans, quan no existia la possibilitat d'enregistrar, els músics cobraven un sou dels seus *empleadors*.

Avui - 9/1/2010

empobrit empobrida m. i f.

Els valors que proposa el sermó de la muntanya són: opció pels *empobrits* i marginats, treball per la pau com a tasca i objectiu a través de la no-violència activa.

El Periódico (català) - 18/2/2015

empoderament m. [+]

Nacho Vigalondo barreja la comèdia romàntica i el gènere 'kaiju' en una història audaç que reflexiona sobre la masculinitat tòxica i proposa una visió original de l’*empoderament* femení.

Diari ARA - 7/10/2016

Primer Anterior Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa