Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «t»

101 de 200 de 843 termes 

tarantinesc -a adj.

És una novel·la de ritme picat i diàlegs *tarantinescos*.

Diari ARA - 30/11/2011

tarantinià -ana adj.

Va ser pionera en moltes coses, un avançament del que seria després Torrente, i un exercici d'incorrecció política inesperat, un esclat de disbauxa visual que barrejava una gran bateria d'idees, acció *tarantiniana*, comèdia desfasada, crítica social i pi

El Periódico (català) - 18/7/2015

taratinaire adj.

Un valor segur per als qui busquen teatre amb influències del cinema *taratinaire* i el còmic underground.

Butxaca - 1/9/2013

tarda-vespre f. [+]

Cada *tarda-vespre* hi ha hagut màgia, clown, salut mental, terapeutes, oracles...

La Marina - 1/7/2016

tarde f. [+]

L'equip gal·lès on juga el rapitenc Àngel Rangel ha superat aquesta *tarde* al modest Bradford (0-5) amb gols de Dyer (2), De Guzmán (2) i Michu, proclamant-se d'aquesta manera campió de la Capital One Cup i aconseguint a la vegada la classificació per ju

EbreDigital - 25/2/2013

tardofranquisme m. [+]

Amb la introducció de Barcelona en els circuits de concerts i l'obertura del país en el *tardofranquisme*, la botiga es va anar adaptant a una demanda musical més gran.

La Vanguardia - 11/3/2016

tardofranquista m. [+]

No era la primera vegada que els *tardofranquistes* tarragonins promovien operacions provincialistes i anticatalanes, sempre amb el suport de Madrid.

EbreDigital - 15/4/2013

tardopujolista adj.

Tampoc a ells els serà fàcil repetir el vell esquema *tardopujolista*.

Diari ARA - 28/11/2010

tardor-hivern adj. [+]

La intèrpret de Roar ha apostat per lluir el seu vessant més sensual per promocionar la col·lecció *tardor-hivern* 2015-2016.

El Periódico (català) - 16/6/2015

target m. [+]

I quan el que s’adapta és un videojoc, llavors aquest requeriment de competències comparatives directament és passa per alt (almenys, en l’exercici de la crítica, que el *target* natural de l’adaptació sí que serà expert en la matèria).

Diari ARA - 23/12/2016

targeta f.

Així, mentre que el joc dur és el causant del 80% de les *targetes* que el mostren al Reial Madrid, en el cas del FC Barcelona aquesta proporció descendeix fins al 40%.

La Vanguardia - 29/2/2012

targeta b adj. [+]

Fernández pagava amb *targetes b* als seus restaurants.

El Periódico (català) - 19/2/2015

targeta black f. [+]

Primer dia del judici de la Gürtel i les *targetes black* i tothom tuitejant en contra de la paella de Jamie Oliver.

Diari ARA - 7/10/2016

targeta blava f.

Brussel·les ressuscita la *targeta blava* per atreure talent estranger.

La Vanguardia - 8/6/2016

targeta client f.

No hi ha presumpció de privacitat regalada, en cas de dubte et controlen, et geolocalitzen, saben què compres, on viatges, des d'on tuiteges, poden endevinar quan fas dieta, ja hi ha cadenes de supermercats que amb la *targeta client* endevinen quan una dona està embarassada, per alguns productes que evita i d'altres que incorpora.

Diari ARA - 29/12/2014

targeta groga f. [+]

L’incident va donar origen a les *targetes groga* i vermella, que van començar a fer-se servir en el Mundial del 1970.

La Vanguardia - 3/3/2016

targeta negra f. [+]

I l'escàndol de les *targetes negres* de Caja Madrid ha representat el cas màxim d'amiguisme.

La Vanguardia - 21/2/2015

targeta opaca f. [+]

Seuran al banc dels acusats a partir del 23 de setembre en el judici de les *targetes opaques* a Hisenda.

Diari ARA - 11/6/2016

targeta verda f.

La Comissió Europea va proposar ahir de facilitar les vies legals d'accés al mercat laboral de la Unió reformant la targeta blava, un instrument creat el 2009 per atreure talent estranger però que mai no ha aconseguit competir amb la *targeta verda*, la f

La Vanguardia - 8/6/2016

targeta vermella f. [+]

L’incident va donar origen a les targetes groga i *vermella*, que van començar a fer-se servir en el Mundial del 1970.

La Vanguardia - 3/3/2016

tarifa plana f. [+]

Una és l’anomenat spotify dels llibres, una fórmula que permet el consum de llibre digitals en *tarifa plana* durant un temps determinat.

Diari ARA - 17/4/2016

tarifari -ària adj. [+]

Als passatgers que compren una targeta multiviatge a les expenedores de les estacions de tren se'ls diu que la T-10, és a dir, la d'una única zona *tarifària*, "no és vàlida per al metro de l'aeroport".

La Vanguardia - 1/3/2016

tarificació f.

La nova *tarificació* social s'amplia amb noves possibilitats de fraccionament, ajudes econòmiques municipals i del fons social de la pròpia companyia.

Butlletí de l'Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família - 1/10/2014

tarifit m.

Les teves referències al dialecte *tarifit* em recorden el que deia Wittgenstein.

Celobert - 1/12/2015

tarimat m.

A mès, per anar-se entrenant, els alumnes llegeixen en veu alta per les diferents classes de l'escola, dalt del *tarimat*.

Diari ARA - 17/3/2012

taronja adj. [+]

Els socioliberals aspiren al llarg d'aquests quinze dies de campanya, tal com ahir va assenyalar Rivera a l'acte de baptisme electoral a Madrid, a demostrar la "utilitat" del vot *taronja* com a impulsor del diàleg entre partits i forjador d'una possible

La Vanguardia - 10/6/2016

tarquimós -osa adj.

El finançament, que tantes expectatives havia suscitat entre els crèduls, ha desembocat en un sistema *tarquimós*.

Avui - 5/1/2010

tarta tatin f.

I arriba l'hora del cafè i la felicitat que sentim ens anima a demanar una mini *tarta tatin* prodigiosa que compartim en el més absolut dels silencis.

Butxaca - 1/3/2013

tartan adj.

Per cert, l'actriu (de Giles Dacon) va impactar, com sempre, amb unes botes d'estampat *tartan* i una mena de cresta mohicana de Philip Treacy que la ximpleta de Jennifer Lawrence no va entendre.

Presència - 19/5/2013

tàrtar m. [+]

Receptes amb productes de qualitat com les escopinyes amb crema de formatge i infusió de spirulina i chlorella, el *tàrtar* de cloïsses amb sopa de mongetes amb salsa verda i moll de vaca o la sopa exprés de cloïsses i navalles, s'han pogut degustar duran

El Periódico (català) - 28/4/2016

tasadora f.

Durant hora i mitja un detectiu i dos companys de faena busquen una *tasadora* de finques desapareguda.

EbreDigital - 2/2/2011

tascó m.

La via està poc equipada, i trobarem trams on els burils estan força separats, la qual cosa ens obligarà a cercar algun forat entre els còdols on protegir-nos amb els nostres *tascons* o, si la sort ens acompanya, fins i tot encastar-hi un friend.

Natura i Aventura - 1/1/2010

taser adj.

En l'operació, els agents van intervenir 1.900 plantes de cànnabis, 1,3 de cabdells, 36 quilos de marihuana i haixix, a més d'una kalashnikov, dues pistoles, una pistola *taser*, 1.800 cartutxos de diferent calibre, armilles antibales, 148.000 euros en me

La Marina - 1/7/2016

tàser f.

Lluny del consens que generen les *tàser* entre els policies la coordinadora d'Amnistia Internacional a Catalunya, manté que les pistoles d'electroxoc només s'haurien d'utilitzar com a alternativa a les armes de foc.

El Periódico (català) - 11/5/2016

tataki m. [+]

La cuina mediterrània és la base del meu corpus culinaris, que també ha incorporat plats típics de la cuina asiàtica com els *tatakis* o els sashimis.

Diari ARA - 21/3/2014

tatano m. [+]

El nom del corser és un símptoma, com són un símptoma els tuits contra els morts de l’accident de Germanwings. I jo si fos el síndic demanaria que sobretot no es canviés el nom del *tatano*.

Diari ARA - 29/5/2015

tatcherià -ana adj.

És molt cansat veure com s'imposa la idea -tan *tatcheriana*, ara que hi penso- que un individu és més important que una societat d'homes lliures, i que és bo -diuen els jutges- que una sola persona imposi el criteri sobre els altres, que no poden argüir,

El Periódico (català) - 13/4/2013

tattoo m.

Per als amants del costat més salvatge dels 60, per als que abracen el garatge, el rock'n'roll brut i greixós, el surf, el soul, el psycho i el punk, per als fans de les scooters, els *tattoos*, les pin-up girls i les gambes del Mediterrani.

Butxaca - 1/9/2013

taula f. [+]

El FC Barcelona, líder en solitari de Primera Divisió amb 66 punts, i amb una ratxa positiva de 34 partits oficials consecutius sense perdre, es desplaça fins al madrileny barri de Vallecas per enfrontar-se a un irregular Rayo Vallecano, que ocupa la 16a

El Periódico (català) - 3/3/2016

taula camilla f.

"Quan anàvem a visitar un poeta, ens feia seure en una *taula camilla*-el país era ple de taules camilles-i ens ensenyaven a treballar les lletres que volíem adaptar".

Diari ARA - 18/2/2011

taula de mescles f.

Ha pogut col·laborar amb Tim Rice-Oxley, de Keane, que va escriure per a ella Everything Is Beautiful, un mig temps més calmat i sense tanta perspectiva de *taula de mescles*.

L'Hiperbòlic - 1/2/2011

taula de negocació f.

Des de dimecres, quan es va presentar el pacte amb C’s, i Podem es va aixecar de la *taula de negociacions*, que tots els partits ja pressuposen el fracàs del PSOE i estan amb el pilot automàtic de cara a l’escenari de la setmana que ve.

Diari ARA - 1/3/2016

taula de negociació f. [+]

Encara que el text de la resolució 2270 fa èmfasi en el fet que no pretén tenir «conseqüències humanitàries adverses» per a la població civil, es tracta d’una soga col·locada al voltant de l’economia nord-coreana, a l’estil del que van representar les san

El Periódico (català) - 3/3/2016

taula de salvació f. [+]

En el seu torn de rèplica, Sánchez ha assegurat que Podem és *la taula de salvació* del president popular.

El País - 3/3/2016

taulèfon m.

Si, com s'ha dit abans, l'edició del 2013 va ser la dels *taulèfons*, la d'enguany ha estat la de la tecnologia portable.

Avui - 3/3/2014

tauleta f. [+]

Va indicar que des del 2009 –quan es van popularitzar les *tauletes*–, mentre que Alemanya manté la facturació del sector editorial en 9.000 milions d’euros, a Espanya aquesta indústria s’ha reduït de 3.000 a 2.000 milions.

La Vanguardia - 17/11/2016

tauleta electrònica f.

Steve Jobs acaba de presentar l'iPad, la primera *tauleta electrònica* d'Apple, un dispositiu ultraplà i d'uns 680 grams que permet navegar per internet, escoltar música, veure vídeos, jugar i llegir llibres electrònics i diaris, en una mida aproximada de

El Periódico (català) - 28/1/2010

taulinoplàstia f.

El desenvolupament d'una nova tècnica, la *taulinoplàstia*, per tractar el pectus excavatum a partir d'un dispositiu fabricat per una empresa del sector de l'automòbil, per citar-ne només alguns.

La Vanguardia - 26/11/2011

tauró m. [+]

Estem transferint els diners als *taurons* especulatius.

Diari ARA - 13/3/2014

tawara m.

Sobre un quadrilàter de 5,5 metres cobert de sorra blanca i fina, i elevat del terra a una distància de mig metre, hi ha el dohyo, un espai circular de 4,55 metres de diàmetre delimitat per uns fardells de palla d'arròs (*tawara*) i dins del qual els llui

Diari ARA - 1/3/2015

tax gap m.

El Ministeri d'Hisenda és dels pocs que no han publicat mai xifres oficials de la seva ineficiència, del seu *tax gap*.

Avui - 8/2/2015

tax haven m.

I el canvi més important que han produït els *tax haven* en aquest període ha estat la transformació del model clàssic desenvolupat als anys vint del segle passat a Liechtenstein, Suïssa i Luxemburg, associat al frau fiscal dels milionaris, en un nou mode

El triangle - 19/4/2013

tax ruling m.

Brussel·les va obrir una investigació formal contra el cas d’Apple a Irlanda el 2014 perquè sospita que la companyia es va beneficiar d’un acord fiscal avançat (*tax ruling*), aprofitant la baixa pressió fiscal de l’illa, per pràcticament eludir el pagame

Diari ARA - 23/1/2016

taxativitat f.

Són les víctimes de la *taxativitat*.

Catalunya - 1/1/2016

tazir m.

Mentre uns són partidaris d’executar la poeta mitjançant el hudud, un càstig reservat a les adúlteres i els lladres, d’altres consideren més oportú aplicar-li el *tazir*, una condemna a mort de tipus discrecional.

Avui - 5/4/2010

team m. [+]

Àlex Márquez és el flamant campió del món de Moto3 i aquest any ha fet el salt a Moto2 de la mà del *team* Marc VDS, patrocinat per Estrella Galicia 0,0.

El Periódico (català) - 14/2/2015

team building m.

Diverses activitats conegudes com a *team building* (construcció de l'equip) s'espaien en el temps i en la preparació dels blaugranes.

Barça - 1/4/2015

team manager m.

I amb Pérez Sala, el *team manager* Collin Koles, i el director tècnic Toni Cuquerella, van traçar el pla d'evolució --inclou una seu a l'antiga seu de BMW Oracle del Port de València-- que ha acabat convencent Pedro de la Rosa.

El Periódico (català) - 23/11/2011

team principal m.

Contràriament, la tancarà i tant els pilots espanyols Pedro Martínez de la Rosa i Dani Clos com el *team principal* Luis Pérez-Sala hauran de buscar una alternativa.

El Periódico (català) - 13/11/2012

teaser m. [+]

Va canviar el seu títol original de 'Silencio' per la coincidència amb el projecte fetitxe de Scorsese; i 'Un monstruo viene a verme', de J. A. Bayona (7 d'octubre), fantasia amb més d'un punt en comú amb 'Mi amigo el gigante', adaptació de Roald Dahl que

El Periódico (català) - 3/1/2016

teatral-dansístic -a adj.

Així mateix és un estil idiosincràtic respecte als caràcters *teatrals-dansístics* de la meva formació centroeuropea.

Antic Teatre - 1/7/2011

teatralització f. [+]

*Teatralització* dels contes Tarda als cinema, El bitllet de mil, La mainadera i Zerafina, a càrrec de Pepa Lavilla.

La Vanguardia - 11/3/2016

teatralitzar v. tr [+]

Es tracta de la nova visita *teatralitzada* que ha preparat el Museu del Mar de Lloret pels mesos d'estiu.

La Marina - 1/7/2016

teatre-auditori m.

“Les obres del *teatre-auditori* tanquen una dècada d’espera".

El Punt - 9/12/2010

teatre-circ m.

Els autors d'aquesta obra de *teatre-circ*, Tin Peláez i Serena Vione expliquen com una parella dels anys 30 que, a causa de la pobresa i la quotidianitat, ha perdut la complicitat i la tendresa.

TR3S C - 1/9/2011

teatrer m. [+]

Un contracte fàustic contra la precarietat; una creu acceptada fins i tot pels *teatrers* menys penitents.

Diari ARA - 5/5/2014

teatrer teatrera m. i f. [+]

Que dos *teatrers* acaben en presó per haver representat una ficció satírica demostra que Espanya camina com els crancs.

El Punt - 11/2/2016

tebeista m.

Atenció, comiquers i *tebeistes* de totes les edats i condicions, perquè el saló de la Massana va tancar ahir el cartell definitiu de la 19a edició.

Diari Bondia - 9/4/2015

tech-house m. [+]

Durant anys, M.A.N.D.Y. han estat la veritable joia de Get Physical: *tech-house* de ritme elàstic i textura enlluernadora, sempre eficaç per moure peus.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

techno m. [+]

Dos germans que van triomfar amb el *techno* passen per una difícil situació.

El Periódico (català) - 28/4/2016

techno-pop m. [+]

Això provoca que algunes peces quedin apagades davant d'altres composicions brillants: com el minimalisme house de State of the nation al costat de Gui Boratto, el *techno-pop* emocionant de For you amb Joe Goddard o la disco-èpica de Disco dancers amb Jö

Diari ARA - 23/12/2016

techno-rumba f.

I vam acabar reptant-nos a anar a veure els factòtums de la *techno-rumba* (o del synth pop cañí), que per casualitat tocaven al Razzmatazz just un mes després.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

techno-soul m.

Després d'aquest concert la sala Lolita s'omplirà del house i *techno-soul* del talentós productor Fritz Kalkbrenner que no té res a envejar al seu cèlebre germà.

TR3S C - 1/9/2011

techy m. i f.

Per a consternació dels *techies* i altres fills de l'Inspector Gadget, experts mediambientalistes com la Fundació Terra afirmen que "la cel·lulosa extreta dels arbres és un material renovable, especialment si es gestiona el bosc adequadament (per exemple

La Vanguardia - 23/12/2016

tècnic m. [+]

Rafa Benítez va ser presentat ahir com a nou *tècnic* del Reial Madrid.

Diari ARA - 4/6/2015

tècnic tècnica m. i f.

Va ser l’home miracle de la permanència l’any passat i ha sigut el *tècnic* que ha portat el Girona a dalt de tot aquesta temporada.

El Periódico (català) - 16/6/2015

tecnicoartístic -a adj.

Les rivalitats individuals queden relegades en benefici d'un intens intercanvi intel·lectual i *tecnicoartístic*.

La Vanguardia - 9/2/2016

tecnicocientífic -a adj.

En declaracions als mitjans després de presentar l'Informe de la Comissió *tecnicocientífica* per a l'estudi de millores en el sector ferroviari, Pastor ha destacat que aquest assumpte és molt important per a tots els països europeus.

El Periódico (català) - 13/6/2014

tècnico-professional adj. pl.

El Sr. Viejo va fer referència a les competències *tècnico-professionals*, com els coneixements teòrics i tècnics específics.

El Vallenc - 2/12/2011

tecnicotàctic -a adj.

Aquesta art marcial nipona, a través de l'ús del joc i la lluita, permet una educaicó física integral, totes les seves possibilitats psicomotrius i de relació amb les altres persones com a element integrador i iniciació *tecnicotàctica*.

Claror - 1/6/2012

tecnificació f.

Activitats artesanals característiques del país que han desaparegut en els processos de producció o que estan en perill d’extinció pels processos de *tecnificació*.

El Punt - Tarragona - 7/12/2011

tecno punk m.

Suicide van interpretar el primer disc, del 1977, sense que l'edat d'Alan Vega i Martin Rev minvés la sensació de perill del seu *tecno punk*.

Diari ARA - 30/5/2011

tecnocientífic -a adj.

La Universitat de Barcelona, a través de l'acció de la seva Fundació Bosch i Gimpera, acompanya cada any la generació d'entre tres i quatre noves empreses de base *tecnocientífica*.

Avui - 13/4/2014

tecnocobla f.

La darrera nit del Rubrifolkum transcorrerà pels camins de l’electrofolk, amb la nova *tecnocobla* de tres quartans Borinots Tres Quart-trance i el duet Assabè.

Enderrock - 27/1/2012

tecnoconsum m.

Aquest *tecnoconsum* individualitzat ha debilitat encara més els vincles domèstics.

La Vanguardia - 28/2/2014

tecnocratisme m.

Només una barreja de gust hortera i *tecnocratisme* d'estar per casa pot arribar a presentar com un gran què un projecte invasiu territorialment, destructiu culturalment i antiquat conceptualment.

Diari ARA - 26/2/2012

tecnoemocional adj. [+]

La cuina *tecnoemocional*, que van començar xefs com Ferran Adrià, ha modificat molt la relació entre la gastronomia i el vi, i segurament ha influenciat en la figura de sommelier.

Diari ARA - 17/4/2016

tecnoestrès m. [+]

Persones que poden acabar patint *tecnoestrès*, un elevat nivell d’angoixa, de fatiga mental o d’esgotament emocional, o una combinació d’aquestes patologies.

El Periódico (català) - 19/6/2016

tecnòfob adj.

No em posaré *tecnòfob*, per descomptat, però compte, gurus meus, que fins i tot Silicon Valley, meca dels desenvolupaments del silici i el microxip, pateix freqüents talls Havana style de subministrament elèctric, conseqüència de les privatitzacions d'aq

El Periódico (català) - 13/1/2013

tecnofòbic -a adj.

Amb voluntat de no caure en el fàcil maniqueisme, cal mostrar, contra els *tecnofòbics*, les infinites possibilitats que permet la instauració de la societat-xarxa.

Avui - 23/5/2011

tecnohumanisme m.

La religió de Silicon Valley és el *tecnohumanisme*.

La Vanguardia - 19/10/2016

tecnologia mòbil f. [+]

La *tecnologia mòbil* ha obert un univers de possibilitats a infinitat de sectors, i ara és l’àmbit social el que demana pas.

La Vanguardia - 3/3/2016

tecnològica f. [+]

La *tecnològica* emergent Xiaomi va aconseguir ahir un valor de mercat de 45.000 milions de dòlars (36.950 milions d'euros).

La Vanguardia - 31/12/2014

tecnomalson m.

Però res d'això no està escrit: podem organitzar-nos per evitar que tot el poder acabi concentrat en l'elit de superhumans que avui ja exploten les nostres dades amb els seus algoritmes. Sona a *tecnomalson*.

La Vanguardia - 19/10/2016

tedax m.

Quan els *tedax* hi han anat, els gossos especialitzats no han detectat que hi hagués explosius a la motxilla, de manera que els agents l'han obert i han trobat que contenia una olla amb cables.

El Periódico (català) - 13/3/2013

teddy m.

Crien conills i rosegadors de diverses races i pedigrís: *teddies*, supertoys, conills nans, rex, béliers d'angora, conillets d'índies, xinxilles, hàmsters, esquirols i fures, que són l'última moda en animals de companyia.

Avui - 8/3/2016

teen adj.

L'Arxiu Xcèntric com a excusa per fer una exploració d'aquelles pràctiques videoexperimentals que desperten empatia entre el públic *teen*.

Time Out Barcelona - 29/1/2015

teen spirit m.

Aquells que vulgueu envoltar-vos de l'aroma del *teen spirit* aneu a l'Apolo, on trobareu l'incombustible Nasty Mondays; però si busqueu còctels de qualitat i jazz en directe, atanseu-vos al Milano Cocktail Bar (Rda. de la Universitat, 35).

Time Out Barcelona - 2/4/2015

teenager m. i f. [+]

Todd és tota altra cosa: ella no està per l'humor però sí per l'amor -i clar, entre *teenagers* ven més-.

La Vanguardia - 24/4/2015

tègula f.

El Museu Arxiu de Vilassar de Dalt conserva tres forns circulars dedicats a la producció de material ceràmic de gran format: material de construcció (ímbrex, *tègula* i maons) i les anomenades dòlies, característiques de la terrisseria de l'època romana.

Pànxing Maresme - 8/9/2011

Primer Anterior Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa