Llengua - Secció Filològica
 

Observatori de neologia

Aquesta base de dades, fruit dels treballs de l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, recull els neologismes documentats en textos generals dels anys 2010 al 2016. Són textos de premsa escrita d’àmplia difusió (com El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia o Ara), revistes de caràcter general (com Time Out, Butxaca o Sabors) i textos radiofònics (de La Xarxa, Catalunya Ràdio i Rac1). Convé subratllar que la tasca de l’Observatori en la recollida de neologismes és estrictament descriptiva: no es valora el grau de correcció dels neologismes documentats, tampoc es corregeixen els errors ni s’unifiquen les divergències d’ús. Volem destacar també que aquesta base de dades és possible gràcies a l’esforç generós de molts col·laboradors i al finançament sempre present de l’IEC.


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


Heu cercat els termes que comencen per «r»

301 de 400 de 748 termes 

refundar-se v. pron. [+]

Amb evidents dificultats per repensar de nou i *refundar-se* i sense una oferta prou atractiva encara que combini projecte nou i una altra forma de fer política.

El Periódico (català) - 13/6/2013

refusenik m.

Des de la fundació, el 1982, de Yesh Gvul (Hi ha un Límit) per part de veterans que refusaven anar a la guerra del Líban, passant pels *refuseniks* que es negaven (i es neguen) a servir als territoris palestins ocupats.

El Periódico (català) - 22/3/2010

regal-pantalla m.

M'ha vist el llautó i diu que són *regals-pantalla*, que sempre li encolomo autors que en realitat vull llegir jo.

Diari ARA - 23/12/2016

regasificadora f. [+]

Compta amb infraestructures de gran importància, com la xarxa més estesa, la *regasificadora* del port i altres de futures.

Diari ARA - 23/5/2015

regat m.

«No canviaré el meu futbol», va proclamar orgullós després que li ploguessin crítiques pel seu acrobàtic *regat* a Bustinza, amb 3-1 al marcador, a la final de Copa contra l’Athletic.

El Periódico (català) - 16/6/2015

regatejable adj.

Des del matí, els pakistanesos voltaven per la Rambla venent estelades (la gran, 10 euros, i les banderetes petites, 5, però tot *regatejable* fins als 2 euros).

Avui - 13/9/2013

regenerar-se v. pron.

Els socioliberals aspiren al llarg d'aquests quinze dies de campanya, tal com ahir va assenyalar Rivera a l'acte de baptisme electoral a Madrid, a demostrar la "utilitat" del vot taronja com a impulsor del diàleg entre partits i forjador d'una possible gr

La Vanguardia - 10/6/2016

reget m.

El *reget* dit "peix de Lloret" sembla gairebé extingit, i quant als sonsos, es comentava que després d'una època de veda n'hi hauria d'haver, però, no va aparèixer.

La Marina - 1/3/2016

reggae m. [+]

El Hard Rock Cafe de Barcelona homenatja avui el famós cantant de *reggae* Bob Marley amb un concert a les 22 hores al seu local de la plaça Catalunya.

Diari ARA - 3/3/2016

reggaecore m.

Després arribats des de la Roma antifeixista Inna Cantina ens va fer suar la samarreta seguits d'Exèrcit d'Alliberament Musical pura aigua fressa del *reggaecore*.

Àgora UPF - 1/4/2016

reggaeton m. [+]

Tots dos solen escoltar *reggaeton*, però ja s’han familiaritzat amb la música clàssica.

La Vanguardia - 10/6/2016

reggaetoner -a adj.

Descemer (habitual col·laborador d'Enrique) n'és el seu autor i va gravar una versió anterior en la qual ja intervenia el duo *reggaetoner* Gente de Zona.

El Periódico (català) - 13/11/2014

regidor regidora m. i f.

Sortides laborals: tècnic fotogràfic, discjòquei, microfonista, animador 3D, tècnic multimèdia, dissenyador de videojocs, operador de càmera, luminotècnic, gerent de companyia, *regidor*, muntador de cinema, especialista de so, etc.

Guia Ensenyament - 1/4/2016

regifting m. [+]

Potser no sona gaire bonic, pot generar un cert dilema intern, i val més que qui hagi fet l'obsequi no se n'assabenti, però les plataformes de compra i venda per internet han captat aquesta tendència, que anomenen *regifting*, i estan animant els usuaris a desempallegar-se dels regals de Nadal que no els han agradat.

La Vanguardia - 9/1/2014

regional m.

Van acabar a *regional* preferent, o ajudant el pare al magatzem.

La Vanguardia - 3/3/2016

regionalista-espanyolista adj.

Psc= federalistes de boca i ànima lerrouxista-jacobina espanyolistes, Erc= autonomistes acollonits, Ic= hapiflauerisme trist matacapellans, Ciu= *regionalistes-espanyolistes*.

Avui - 17/2/2010

regionalitzable adj. [+]

Si la inversió *regionalitzable* de l'Estat (sic) no deparava bones notícies per a Catalunya, unes vegades CiU i altres el PSC augmentaven la xifra sumant-hi altres partides difícilment homologables, comparant-les amb anteriors exercicis o reservant-se es

El Periódico (català) - 3/10/2013

regionamento m.

El Círcol Maldà reviu els *regionamenti*.

Avui - 13/4/2011

regirat m.

Un *regirat* d'ocurrències que no s'ententen i que semblen no tolerar res impregnat de sentit comú o res que s'hi assembli.

La Vanguardia - 10/6/2016

registrant f.

Antoni Miranda va fer els comentaris de les obres, Gina Miranda va ser la *registrant*.

L'Enllaç dels anoiencs - 13/3/2014

registre m.

Jo li vaig dir que no, millor dit, que no ben bé. Que no creia que els *registres* i detencions de la matinada del dimarts 16 de desembre fossin una conseqüència directa dels tràmits parlamentaris del projecte de llei.

Catalunya - 1/1/2015

reglamentista adj. [+]

El resultat de les febrades *reglamentistes* d’aquells anys daurats.

La Vanguardia - 9/3/2013

regne de taifa m.

I tampoc s'ha fet res per eliminar alguns *regnes de taifes* existents en el si d'algunes de les nostres policies locals.

Avui - 5/11/2016

regravació f.

En aquesta era moderna, Julio Iglesias ha reduït la marxa i ha subministrat enèsimes antologies i *regravacions* en diversos idiomes.

El Periódico (català) - 24/6/2013

reguapo -a adj.

Amb el virtuosisme estètic, marca de la casa, hauria sortit *reguapo*.

Time Out Barcelona - 25/12/2014

regulatori -òria adj. [+]

Els Cierco també recorden que no han pretès evitar l’escrutini de les seves operacions limitant el seu negoci en un país petit com Andorra, sinó que van ser el primer banc andorrà a entrar al mercat espanyol “acceptant voluntàriament els requisits de ‘rep

Fòrum - 9/5/2015

rehabilitador m.

Segons Cavadas, després de la intervenció quirúrgica "ve un esforç *rehabilitador* descomunal al llarg dels anys, que acabarà amb un pacient caminant i beneficiat amb el que hem fet".

El Periódico (català) - 13/7/2011

rehòstia f.

Guanyar l'Eurolliga és l'hòstia, però guanyar-la com a culer és la *rehòstia*, va proclamar un encès Jordi Trias, un dels jugadors més estimats de l'afició.

El Periódico (català) - 11/5/2010

rei reina adj. [+]

La Volta tindrà amb l'arribada en altura de la Molina dijous l'etapa *reina* de la cursa.

Diari ARA - 23/5/2015

rei reina del mambo m. i f.

Després, Cory Aquino, la gran esperança: no va resultar ---"massa tova", deien--- i van confiar en un actor (Joseph Estrada) que en tres anys va fracassar: el good guy es creia el *rei del mambo* (i de l'erari).

La Vanguardia - 6/8/2016

reiki m. [+]

Segons l'organització, un dels grans èxits d'aquesta edició han sigut els tallers i les demostracions en viu, que anaven molt més enllà de l'anime: es podia participar en una cerimònia del te, meditar, fer una sessió de shiatsu o *reiki*, o aprendre a fer

Diari ARA - 2/11/2015

reimaginar v. tr [+]

El Duc Blanc, que al llarg de 50 anys de carrera *va reimaginar* la música pop, l’art i la moda, va dir a molt poques persones que tenia el càncer que va acabar amb la seva vida diumenge, als 69 anys, un any i mig després que l’hi diagnostiquessin.

Diari ARA - 13/1/2016

reimplantació f.

Tots els arguments esgrimits en contra del tramvia a Barcelona ja van ser a bastament emprats al seu dia abans de la *reimplantació*, i el temps i l'experiència han demostrat que la decisió va ser encertada: ni ha provocat el caos ni l'entorpiment de la c

La Vanguardia - 18/4/2016

reimplantament m.

El procés de congelació del teixit ovàric i el posterior *reimplantament* els ha dirigit el doctor Justo Callejo, responsable de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital de Sant Joan de Déu, d'Esplugues de Llobregat.

El Periódico (català) - 23/5/2013

reimpulsar v. tr [+]

El Centre d'Arts Escèniques de Terrassa sumarà 20 coproduccions aquest 2012, *reimpulsant* el TNT.

Avui - 3/7/2012

reina adj. [+]

Així doncs, TV3 manté el lligam històric amb la categoria *reina* de l'automobilisme –ja fa vint anys que dura– i, de retruc, salva les retransmissions de F-1 en català, inicialment condemnades pel contracte en exclusiva (de moment, fins al 2017 inclòs) d

Avui - 1/3/2016

reinauguració f.

Jo he acabat a Homs la restauració del meu arquebisbat i el 8 de desembre tinc la *reinauguració* de la catedral.

La Vanguardia - 17/11/2016

reinaugurar v. tr [+]

El recital és una immillorable ocasió per escoltar l'espectacular orgue de la catedral de Tarragona, del segle XVI i *reinaugurat* fa tres anys després d'una integral i meticulosa restauració.

La Vanguardia - 24/4/2016

reindustrialització f. [+]

El pla de *reindustrialització* de Delphi a Sant Cugat del Vallès comptarà amb 2,9 milions d’euros en ajuts públics.

La Vanguardia - 17/11/2016

reindustrialitzador -a adj.

L'objectiu *reindustrialitzador* haurà d'esquivar mols obstacles.

Telecos.cat - 1/1/2014

reindustrialitzar v. tr [+]

Tenint en compte que la Generalitat ja ha anunciat la seva voluntat de *reindustrialitzar* el país, quins plans té l'Executiu català sobre tot plegat a curt i mitjà termini?

Telecos.cat - 1/1/2014

reinfondre v. tr

Manzano va afegir que l'autotransfusió durava entre mitja hora i 45 minuts, i que la quantitat de sang que es *reinfonia* als ciclistes, als quals a cada extracció treien un litre, era la meitat, 500 mil·lilitres.

La Vanguardia - 14/2/2013

reinfusió f.

Manzano va enumerar les substàncies que s'administraven als ciclistes -incloent-n'hi algunes d'origen animal- i es va aturar especialment a explicar les dues *reinfusions* de sang que li van fer.

La Vanguardia - 14/2/2013

reinici m. [+]

Ahir un canvi en la seva estratègia en vista del *reinici* del judici previst per a dimarts que ve.

La Vanguardia - 5/2/2016

reinicialitzar v. tr [+]

Corea del Nord preveu també *reinicialitzar* altres dispositius nuclears.

Diari ARA - 3/4/2013

reiniciar v. tr [+]

Per això, han elaborat un document d'11 punts, que sintetitza les peticions del sector, en el qual demanen *reiniciar* tot el sistema d'arxius i gestió documental de Catalunya i recuperar el temps perdut.

El País - 1/3/2016

reinjectar v. tr

S'hi practicava la plasmafèresi, en què se centrifuga el plasma i se'n separen els glòbuls vermells, que són *reinjectats*.

Diari ARA - 23/7/2012

reinsertar-se v. pron.

Amorós ha desgranat una sèrie de compromisos que, a parer d'ERC, han de sortir d'aquest ple monogràfic sobre la pobresa, com per exemple la creació d'un complement salarial perquè les persones que cobren la renda mínima d'inserció i que acaben *reinsertant-se* no perdin diners.

Avui - 13/3/2014

reinstaurar v. tr [+]

Populars i socialistes van defensar ahir proposicions de llei molt similars per *reinstaurar* el recurs previ d'inconstitucionalitat en els processos estatutaris.

Diari ARA - 19/2/2014

reinterpretació f. [+]

I les seves *reinterpretacions* d'episodis bíblics es basen en una allau de notes i apunts bibliogràfics -n'hi ha més de 70 pàgines- per justificar totes les llicències narratives que es pren respecte als textos sagrats.

Diari ARA - 20/7/2016

reinterpretar v. tr [+]

[...] ha editat ja dos discos de la sèrie Via Dalma, on *reinterpreta* al seu aire i llengua peces del cançoner transalpí, d'abans i també d'ara.

La Vanguardia - 6/8/2016

reintroducció f. [+]

La *reintroducció* del petroli i el gas iranians pot saturar encara més el mercat internacional, en què el preu del barril de petroli ja està per sota dels 30 dòlars.

Diari ARA - 18/1/2016

reintroduir v. tr [+]

Un acte que ha comptat amb la presència d'un descendent directe d'aquest indià que *va reintroduir* l'arròs a l'Empordà.

Celobert - 1/12/2015

reinvenció f. [+]

En una nova mostra de les seves freqüents *reinvencions*, Bowie va reclutar l’any passat el combo de jazz Donny McCaslin Quartet per treballar en Blackstar, una obra ambiciosa en què aborda la mortalitat.

Diari ARA - 13/1/2016

reinventar v. tr

Encara que The good wife s'ha caracteritzat per *reinventar*-se quan ha fet fàcil, era difícil imaginar que podia tirar endavant sense els seus creadors i la seva protagonista.

La Vanguardia - 9/2/2016

reinventar-se v. pron. [+]

Si alguna cosa no es pot negar és la capacitat hercúlia del procés català per resistir els embats i *reinventar-se*.

La Vanguardia - 10/6/2016

reivindicar-se v. pron. [+]

La temporada 2016/17 hauria de servir tant al brasiler com al turc per *reivindicar-se* i tractar d'aportar més competència al mig del camp.

El Punt - 1/6/2016

reixir v. intr.

Si véns de fora i t'adaptes, *reixiràs*.

El Periódico (català) - 2/1/2010

rejerarquitzar v. tr [+]

Fer-ne un de nou és l'oportunitat de *rejerarquitzar* peces, tal com la reforma protestant va permetre que una Europa anés endavant mentre una altra quedava ancorada en el passat.

El Periódico (català) - 17/3/2014

relació mare-filla f.

I també hi ha la *relació mare-filla*, que fa que la mare prengui una decisió (i no farem un espòiler).

Diari ARA - 1/3/2015

relaxació-meditació f.

Millora física i qualitat de vida: body balance, control pilates, esquena sana estiraments, gimnàstica de l'edat d'or, ioga, txi-kung, tai-txi, *relaxació-meditació*.

El Poblenou - 1/5/2012

relectura f.

En el seu darrer projecte van més enllà i, amb la directora Gemma Beltran al capdavant, gosen presentar-nos una *relectura* de la Flauta màgica mozartiana tenint com a únic instrument la veu humana.

Butxaca - 1/3/2013

relloguer m.

El 71% de les ajudes econòmiques de l'entitat han servit per pagar lloguers, *relloguers* i rebuts d'aigua i llum.

Avui - 13/12/2012

rellotge biològic m. [+]

Elles, en canvi, senten la solitud com una espasa de Dàmocles que caurà irremissiblement sobre la seva vida si no s'afanyen (el famós *rellotge biològic*!) i, alhora, senten la temptació del matrimoni com una solució de recanvi.

La Vanguardia - 6/8/2016

rellotge intel·ligent m. [+]

Des d’un *rellotge intel·ligent* fins a una càmera d’acció.

Diari ARA - 18/7/2016

rellotge SOS m.

Així és com s'anuncia el rellotge xuleta, també comercialitzat com a *rellotge SOS*.

Diari ARA - 11/6/2016

rellotge xuleta m.

Així és com s'anuncia el *rellotge xuleta*, també comercialitzat com a rellotge SOS.

Diari ARA - 11/6/2016

reloaded m. [+]

Aquella alegria i efusivitat tan característiques d'Eugenio són les mateixes que gasta Reugenio, el seu *reloaded* més fidel que recupera el repertori clàssic de l'humorista.

Time Out Barcelona - 27/3/2015

relocalització f. [+]

Per reivindicar-se i donar una empenta a la *relocalització* d'aquestes empreses, el sector tèxtil d'Igualada ha unit esforços.

Diari ARA - 1/3/2015

remainer m. i f. [+]

Per això, els voluntaris de les dues campanyes, els *remainers* i els 'brexiters', s'han llançat als carrers de tot el país a lluitar vot a vot.

El Periódico (català) - 21/6/2016

remake m. [+]

Aquesta segona part, rodada al Marroc, comença amb els últims dies de Jesús, encarnat per l'actor argentí Juan Pablo Di Pace, que abans se l'havia pogut veure en sèries com el *remake* de Dallas i Mamma Mia!

Diari ARA - 1/3/2016

remar v. intr. [+]

I per això cal -subratllarà també, segons els seus pròxims- "*remar* tots en la mateixa direcció".

La Vanguardia - 18/3/2016

remasteritzar v. tr [+]

S'ha llançat amb motiu de la reestrena de la pel·lícula als cinemes del Regne Unit on arribarà, *remasteritzada* digitalment, el proper 28 de novembre.

Diari ARA - 23/10/2014

remasteritzat -ada adj.

Gràcies a les noves tecnologies i amb imatges *remasteritzades*, el petit Simba haurà del seu exili i lluitar contra Mufasa per convertir-se un cop més, en el rei de tots els animals.

EbreDigital - 29/12/2011

remat m. [+]

Ho va aconseguir Isco, un jugador que necessitava reivindicar-se i que va aprofitar una jugada entre Lucas Vázquez i Cristiano que va acabar en un centre del portuguès i un *remat* amb l'esquerra del malagueny (m. 92).

El Periódico (català) - 3/3/2016

rematable adj.

Molt poques pujades i cap que fructifiqués amb un centre *rematable*.

El Periódico (català) - 3/1/2016

rematada f. [+]

El jove davanter del Castella va estar molt batallador i de la seva porfídia va venir el segon gol dels blancs, una *rematada* que va anar al pal i el rebot va ensopegar al cos de Mariño i es va introduir a la porteria dels locals.

La Vanguardia - 3/3/2016

rematador -a adj. [+]

“Quina injustícia, quina injustícia!” després del penal definitiu transformat per Cesc, però confia en el poder *rematador* del davanter de Funchal per fer, de nou, un paper digne en una Eurocopa, torneig que li va força bé: semifinals (2000), subcampió (

La Vanguardia - 10/6/2016

remember m.

Per continuar amb un històric espanyol del *remember*, Paco Pil, i finalitzar amb sessions dance dels clubs i discoteques seleccionats per Joan Antó.

EbreDigital - 19/4/2011

remescla f.

"Són singles a l'estil Motown", ironitza Lladó, és a dir, *remescles* o temes nous que "no tenen vida possible en un àlbum".

Avui - 23/2/2010

remineralitzar v. tr [+]

Lleugera i *remineralitzant*, aquesta sopa és ideal per a aquells dies que tenim poc temps i no és el moment de posar-nos a cuinar un plat de llarga elaboració.

BIOECO ACTUAL - 1/1/2015

remix m. [+]

Entre la llista de dj convidats destaquen dijous Tujamo, és a dir, l’alemany Matthias Richter, en el repertori del qual s’inclou, per exemple, el *remix* de +1 de Martin Solveig amb Sam White, o divendres el productor i dj holandès R3hab, creador de hits

La Vanguardia - 3/3/2016

remodelling m.

La companyia va invertir 90 milions d'euros en tres obertures, sis grans ampliacions i 23 *remodellings* que van crear 500 nous llocs de treball.

La Vanguardia - 11/3/2016

remprendre v. tr

Des del convenciment que el teatre ens ajuda a crear espais de llibertat on podem alliberar els nostres records, el mes de setembre vam *remprendre* el viatge amb alguns usuaris de la Fundació Arrels.

Antic Teatre - 1/1/2012

remunicipalització f. [+]

[Element d'una enumeració en forma de llista] Municipalització i/o *remunicipalització* dels serveis públics privatitzats o externalitzats.

Catalunya - 1/1/2016

remuntada f.

La bogeria que l'Athletic va sentir que podria apropar-lo a la *remuntada* va obrir camins als homes de Luis Enrique, que van entendre què convenia a partir de llavors.

Diari ARA - 9/2/2015

renacionalització f. [+]

Uns símptomes que també amenacen la política europea, on el popuisme se sent fort, ha consolidat les seves icones i té el vent de l'aïllacionisme i la *renacionalització* a favor.

Diari ARA - 25/3/2014

renacionalitzar v. tr

Es debilitarà un dels principis de la construcció europea i al *renacionalitzar* la política migratòria sorgiran enfrontaments i greuges entre països.

El Periódico (català) - 13/5/2011

rencor m.

Així mateix, afirma que exigirà al vestidor treball i motivació per donar-ho tot al camp, alhora que garantitza que no guarda cap *rencor* de la seva destitució, perquè creu que es va produir per al bé del Flix en aquell moment.

Mes Ebre - 25/6/2013

renda f. [+]

L'equip local, que va recuperar el basket average del partit d'anada, va arribar al descans amb una *renda* d'onze punts que després va mantenir durant la segona meitat.

Diari ARA - 1/3/2015

renda bàsica f.

Sisena, establir una *renda bàsica* per a tots els residents a Catalunya i concedir-la sense cap altre requisit i en paral·lel a l'establiment d'una renda màxima equivalent a 30 vegades la bàsica.

Diari ARA - 12/2/2015

rendibilització f. [+]

El grup ja ha creat una societat per gestionar la socimi, que comptarà amb el coneixement i les eines de les empreses que en formen part per a l’explotació i la *rendibilització* dels actius.

Diari ARA - 2/11/2016

renegociació f. [+]

Ahir la proposta programàtica, amb cessions a Ciutadans (més ambigüitats sobre Catalunya i la reforma de la Constitució), i al bloc d'esquerres (*renegociació* del dèficit amb Brussel·les i derogació de la reforma laboral).

La Vanguardia - 9/2/2016

renegociar v. tr [+]

Al club llagosterenc li agradaria continuar a Palamós, sempre que els acords es *renegociïn* a la baixa.

Avui - 1/6/2016

renferol adj.

Li demano si la paraula mesa en idioma *renferol* té el significat de junts i em diu que parli amb l'interventor.

La Vanguardia - 1/4/2014

renovable f. [+]

Cañete va destacar "el gas, el petroli, les *renovables* i l'eficiència energètica" com les principals àrees de cooperació que vol explirar amb Teheran, amb un interès especial pel "gas liquat" i pel gasoducte "del corredor sud", l'alternativa al que ve d

Diari ARA - 18/1/2016

rent a car m.

Amb aquest mes ja són més de tres anys d’alces, amb l’única excepció del març passat, que va registrar una caiguda a causa de l’efecte calendari de Setmana Santa,que va afectar el *rent a car* i va capgirar les estadístiques.

La Vanguardia - 3/11/2016

rentabilitzar v. tr

Empresa va explicar que hi havia la necessitat de fer acomiadaments per a *rentabilitzar* la planta.

EbreDigital - 29/9/2013

rentable adj. [+]

"Youtuber", un ofici molt *rentable*.

La Vanguardia - 21/2/2015

rentat m.

Més concretament, acusa l'entitat andorrana de participar de forma activa en el *rentat* de diner procedent d'organitzacions criminals de Rússia, la Xina i Veneçuela.

Avui - 11/3/2015

Primer Anterior Següent Darrer

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal
Amb el suport i la col·laboració de

Departament de cultura. Generalitat de Catalunya Obra Social La Caixa